COPPA törvény a Youtube-on. De mi is ez?
2019. november 18. írta: Üzleti Farkas

COPPA törvény a Youtube-on. De mi is ez?

Olvasási idő: 3 perc

Remélem mindenki tudja, hogy a világ legnagyobb videómegosztó platformja, a Youtube, valójában a Google tulajdona. 200 millióba került nekik, hogy visszaéltek gyerekek adataival. Ezt nyáron ismerték el. Azóta eltelt sok idő és jött amire mindenki várt. A tartalomgyártók nehéz helyzetbe kerültek. De mit jelent ez a változás?

75594515_436734357226247_1569556834379890688_n.jpg

Miért COPPAn mindenki ezzel?

 

Egészen pontosan November 14-én lépett életbe ez a határozat, a Youtube állítása szerint. Innentől, minden tartalomgyártónak kötelessége tudatnia, hogy a videója gyermekeknek készült e vagy sem. Ez a Children's Online Privacy Protection Act (COPPA törvény) miatt szükséges, hogy minden jogi szabályozásnak megfeleljen a szolgáltató, aki ugye a Google. A büntetést azért kapták, mert szülői beleegyezés nélkül kezelték a 13 évnél fiatalabb gyerekek adatait. De egyelőre most ez egy tesztidőszak, ami elvileg 2020 januárjától lesz mindenhol kötelező. Így mondhatjuk jófejségből, adnak időt mindenkinek, hogy hozzá szokjon és esetleg átgondolja, hogy milyen más tartalmat kell gyártania vagy akár feladni a videós karrierjét. 

Oké, de mi változott?

 

A Youtube Kids portálon sokat frissítettek és fejlesztettek. Plusz szűrők kerültek rá, leginkább azért, hogy még véletlenül se kerüljön a gyerekek elé trágár, erőszakos vagy magasabb korosztálynak szóló tartalom. Viszont annak okán, hogy ez folyamatosan fent tartható legyen (és ne kerüljön még egyszer dollár milliókba nekik), muszáj volt változtatásokat bevezetniük és ez minden tartalomgyártót érint.

Minden alkotónak, aki Youtube-on szeretne továbbra is karriert befutni vagy folytatni azt, kötelező eldöntenie, hogy innentől ő gyerekeket, tehát 13 év alattiakat (USA törvények szerint) vagy magasabb korosztályt szólít meg a videóival. Több szempont alapján kell ezt eldönteni. Például:

  • Van-e a videóban tartalom óvodás korúak számára
  • Vannak-e a célközönség között gyerekek
  • Szerepel-e benne gyerek
  • Szerepel-e benne olyan karakter, mesefigura amit szeretnek a gyerekek
  • Tartalmaz-e oktatási tartalmat gyerekeknek

Ez, mint írtam is 13 éves kor alattiakat takar a gyerek szó alatt. Magyarország viszont nem Amerika és a Google azt mondta, hogy minden országnak a saját törvényeik a mérvadóak. Ha ezt vesszük alapul, akkor itthon ez 18 éves kort jelent hivatalosan, de 12 éves kortól már büntethető egy gyerek. Szóval itthon ez még szerintem kérdéses, hogy melyik lesz az a határ, amit a Google már nem tekint gyerek kornak kis hazánkban. De a vicces része ennek, hogy még a cég hazai szekciója sem tud semmit mondani, hogy ki számít itthon gyereknek a kereső óriási szerint.

Milyen hatással van ez arra aki Youtube-on épít karriert?

 

A hatás az 100%-os. A néző ebből tulajdonképpen semmit nem fog észrevenni, vagyis ezt ígérik, úgyhogy ez most csak a tartalomgyártókat érinti. Igen, Dancsó Pétertől kezdve a Pamkutyáig. Az új törvény leginkább azoknak fog felérni egy gyomorszájon vágással páros lábbal, akik a Youtube hirdetések bevételeiből éltek. Ezeknél célcsoportoknál, tehát gyerek felhasználóknál a következő lépnek vagy léptek életbe:

  • A célzott hirdetések több mint 90%-a biztosan elfog tűnni.
  • Eltűnnek a funkciók: Like/Dislike, Kommentszekció, Értesítések

Ha pedig megpróbálod kijátszani a rendszert, akkor az egész oldaladat törölhetik. Végleg.

Akik leginkább érintettek: Természetesen azok, akik gyerekeknek gyártottak tartalmat, mivel a hirdetési pénzektől, szinte teljesen elesnek így. Akiknek szerintem a legnehezebb, azok a gamerek. Nekik ugye azért lett még rosszabb, mert egyik tartalom lehet egy olyan játék ami 3 éveseknek szól, a következő meg 18+.

Amit én tanácsolok, hogy menj biztosra és állítsd be inkább magasabb korosztályra a célközönséged. Ne legyen bajod ebből, ne bukd el emiatt a profilod és mindent amit eddig felépítettél! Zenészek ne is hezitáljanak, egyből állítsák be, hogy nem gyerekeknek készítik a tartalmat. Persze csak akkor, ha nem gyerekzenét játszanak.

Személyes véleményem pedig, hogy a Google ezzel áthárítja a felelősséget a felhasználókra. Egy szülőnek kötelessége tudnia, hogy gyermeke mit csinál az interneten. Történtek már rosszabb dolgok ennél az internet történelmében és biztos vagyok benne, hogy ennek lesznek még változtatásai, mivel ők is rengeteg pénztől elesnek így. Nehogy ez miatt dőljön be a Youtube! Sajnos azt felejtik el, hogy ők a cégek markában vannak, mivel ők fizetnek neki a hirdetés miatt, de a tartalmat az emberek gyártják... Nehogy a tartalomgyártók olyan platformra települjenek át, ahol jobban megbecsülik őket!

Ha tetszett a cikk kövess be Instagramon és Facebook-on, hogy ne maradj le egy cikkről vagy posztról sem!

Üzleti Farkas Instagram

Üzleti Farkas Facebook

Ezen a linken pedig eltudod olvasni a hivatalos segítséget magától a Youtubetól, ha esetleg elakadnál!

Köszönöm a figyelmet, remélem segítettem átlátni picit, hogy mi is történt a világ legnagyobb videómegosztó platformján. Ha kérdésed van, írj rám nyugodtan! Legyen szép a napod!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletifarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr4115312146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása