Kell ma a profi videóklip egy zenéhez?
2020. január 30. írta: Üzleti Farkas

Kell ma a profi videóklip egy zenéhez?

Olvasási idő: 4 perc

Szerintem mindenki ismeri azt a jelenséget, mikor egy itthoni előadó kitesz Youtube-ra egy zenét és felrobban a videómegosztó oldal azzal a lendülettel. Aztán napokig trónolnak a felkapott első helyein. Gondoljunk csak vissza az X-Faktorra, mikor kijött egy Manuel zene és mindenhol csak azt láttad, hogy "1. helyen a felkapottak közt". De ez azon múlna, hogy mennyire profi egy videóklip? Kell egyáltalán klip?

screenshot_from_2020-01-30_14-07-07.png

Kell egyáltalán a klip?

Igen. Kell. Az ember vizuális teremtmény. Ha belegondolsz, a legtöbb könyvből pont ezért lesz film. Nem bízzák a véletlenre, hogy te milyennek képzeled el az eléd tárt világot. Inkább vászonra viszik. A Trónok Harcánál volt úgy sok ismerősöm, hogy ő teljesen máshogy képzelte el a világot mikor olvasta, mint ahogy az végül megvalósult a képernyőn. De ez az olvasás szépsége, hogy a te fantáziádra van bízva, hogy miként képzeled el az olvasottakat. Ezért (is) olvass minél többet!

Nos, ugyanez van a zenénél is. Ha nincs egy zenéhez egy klip, akkor a hangulatát te képzeled el. Mondjuk, ha egy lassú zongorás beat indul, akkor már látom is magam előtt, hogy valaki ül a buszon, bambul ki az ablakon amin folynak le az eső cseppek. Minden ember társít egy saját érzést a zenéhez amit hallgat. Az érzés pedig egy vizuális képpel is jár, járhat.

Ezért kell a klip, mert te, mint zenész meghatározhatod, hogy mit érezzen/gondoljon a hallgató miközben a zenédet hallgatja, de mégis nézi. A klip egy további extra lehetőség, hogy átadj valamit, amit nem sikerült a zenében teljesen vagy semennyire. Vagy arra is plusz opció, hogy ráerősíts a zenéd hangulatára még jobban  a klippel.

Például egy szerelmi témájú zene alapól is áthoz egy hangulatot, a szövegkontextus miatt. Általában ilyenkor mindenki arra gondol akit szeret/szeretett. De ezt azt érzést klippel tudod fokozni. Egymás karjában fekszenek a klipben, megcsókolják egymást, ott hagyja az egyik a másikat a padon, az egyik csak bambul a semmibe szomorúan. Ezeket alapból is áttudja a zene adni önmagában. De mivel a hallgató is ember, így ő is vizuális. Ezért amikor klipben látja az ölelést, a csókot, az elhagyást, akkor még jobban megszállja őt a zene hangulata. Hiszen látja, amit éppen hall is.

Kell a profi klip?

Nem. De mit nevezünk profi klipnek? Amikor profi körülmények közt forgatod le a klipet. Stúdióban, fénybeállításokkal, bérelt autókkal stb. 

Szóval erre nincs szükség. Nyilván jó ha megvannak ezek a profi körülmények, de ez csak igény. Egyik kedvenc mondásom is illik ide: "Igény van rá, szükség nincs." Mert ettől nem fognak többen nézni. Inkább a zeneszám legyen profi, jó hangzású, jól kikeverve, mint a klip. Ha van egy kereted, akkor minden pénzt a zene tökéletesítésére költs és ne a videóklipre. Erre számos tökéletes példát látsz a zeneiparban. Nagy sztárok is a legegyszerűbb klipekkel kezdték. Nézz meg bármilyen előadót, hogy hogyan csinálta, mikor indult a zenei pályája. Itthon, akit hirtelen találtam példának az LMAN PRALA első klipje. Egy telefonnal felvették, rádobták az összes effektet amit a Windows Movie Makerbe találtak és kész. Ennyi. Nem azért 2 millió a nézettség, mert profi a klip. Nem is költött rá. Csak átadta a hangulatot amit akart és ez kell. 100 ezerért se csinált volna jobbat.

Ha a saját zsebedből fizeted a zenével kapcsolatos dolgaidat, akkor azt tanácsolom, hogy hozd ki ingyen vagy közel ingyen a klipet. Mindenkinek van egy haverja, aki tud kamerázni és vágni.

Zseethovennek szerencséje van, mert ez a haverja pont én vagyok. 22 óra alatt csináltunk egy klipet. Így:

  • Átjött hozzám munka után este 10-re
  • Átbeszéltük az ötleteket
  • Elindultunk, de már a lépcsőházamban kameráztunk
  • Aztán felvettünk 5 one take videót (one take = vágás nélkül végigvesszük az egész zenét)
  • A terv az volt, hogy felveszünk vagy egy nagyon jó one take-t vagy a többiből vágunk össze 1 klipet
  • Az utóbbi valósult meg, 5 és fél one take és néhány vágókép lett a nyers anyag
  • Nem volt programom vágni, így ajánlások alapján megkerestem a legjobb, legegyszerűbb ingyenes programot Linuxra
  • Vasárnap akarta kitenni a művész úr, így röpke 5 óra alatt összevágtam, legjobb tudásomnak megfelelően
  • Aznap este 20:00-kor együtt vártuk a premiert, tehát 22 óra alatt összehoztuk az egészet, ha azt vesszük számításba, hogy mikor kezdtük a forgatást és mikor lett publikálva

 

Ezt mind azért meséltem el, mert erre Te is képes vagy. Semmi extra nincs bennünk, csak az, hogy komolyan vettük a munkát és végigcsináltuk, a legjobb tudásunkhoz mérten. 

Remélem segítettem és ha ezen gondolkoztál, hogy milyen klip legyen, kit bérelj fel stb!

Csekkold az Instagramom:

Üzleti Farkas

és ha már ott vagy, kövess is be!

Zseethoven új klipje, amiről a cikk szólt:

 és kövesd be őt is, ha már ott vagy!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletifarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr2915446644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása