Vállalkozás ötlet #1: Saját Etsy bolt
2020. január 10. írta: Üzleti Farkas

Vállalkozás ötlet #1: Saját Etsy bolt

Olvasási idő: 5 perc

Nem újdonság, hogy valaki termékeket ad el online. Rengeteg felület van rá itthon is és külföldön is. Magánszemélyek és cégek versengenek néha az ügyfelekért, de van amivel nem tudják felvenni a versenyt. A te saját kézzel készült termékeddel, hiszen egy kínai gyár sem tudja olyan jól lemásolni, ha te magad alkotsz valamit. Erre találták ki az Etsy-t.

screen_shot_2019_07_09_at_1_44_11_pm.png

Indítottam az Instagram oldalamon egy új sorozatot, amiben vállalkozás ötleteket mutatok be. Minden 3. poszt egy ideig egy ötlet lesz. Az első ötlet volt az Etsy bolt és kérték sokan, hogy fejtsem ki bővebben. Szóval ahelyett, hogy üzenetben mindenkinek egyesével leírnám, helyette kap mindenki egy cikket.

Arról érdeklődtek a legtöbben, hogy mennyi is az annyi. Ezt a kérdést megválaszolom a kép alatt. Csak előbb szemléltetem, hogy lásd a lehetőségeket. Ez, a képen látható statisztika azt szedte össze, hogy otthonról mennyi pénzt lehet keresni és melyik platformmal. Fontos, hogy az Ebay eladásai itt most csak a kézzel készült termékek eladását tartalmazzák, hogy ne számítson bele az például, aki csak eladta a régi ruháit.

alkotok_statisztika_bevetel.jpg

Mint látható, az Etsy elég szép helyet foglal el rajta.

De miért?

 

A kulcs az egyediség. Az Etsyn létrehozhat bárki egy saját boltot, ahol bármit árulhat. Ez így egy elég tág üzleti modell - a bármi -, így leszűkítem pontokba szedve az előnyöket:

  • Míg ma már egyenesen Kínából rendelhetsz bármilyen olcsó terméket, itt magas áron vásárolhatsz egyedi terméket. De te ne vásárolj, hanem adj el
  • Bármit eladhatsz, ami a te két kezed munkája. Festmény, rajz, karkötő, bizsu. Tényleg bármit. Ha autógumikból csinálsz szobrot azt is, de ha használt papírzsebkendőkből csinálsz ruhát, még azt is. Nézd meg termékeket, inspirálódj
  • A határ az Etsyn pont ott van, ahol a kreativitásod határa
  • Sok vásárló ma már nem a tucatcikkeket keresi, amit bárhol megvehet, hanem az egyediségét
  • Az egyediségért pedig hajlandóak többet fizetni a vásárlók
  • Az Etsy támogat téged a platform adta lehetőségekkel, hogy sikeresebb legyél
  • Nemrég elindult a közösségi finanszírozás is rajta

 

Rendben ez jó, de hogy induljak el?

 

Az első lépés mindenképp az legyen, hogy kitalálod azt, amit árulni szeretnél. Nézz körbe a világban, hogy mik vannak, szerezz ötleteket, inspirálódj belőlük. Ha már meg van egy termék, tegyük fel festeni fogsz valami egyedi stílusban, akkor a következő lépéseket tedd meg:

  • Regisztrálj be a www.etsy.com-ra és hozd létre a boltod
  • Nem szabad csak 1 lábon állni, így válassz ki több platformot az értékesítésre. Jófogás, Facebook Marketplace, Amazon, Ebay stb. Minél több helyen elérhető, annál több vásárló találkozhat a termékeddel és veled. De itt egyszerre célozhatsz Magyarországra és a világ bármely pontjára. 
  • Te vagy maga a márka, ezért el kell kezdeni ezt is kiépíteni
  • Nem fontos az elején, de jó ha van logód és egy egyedi neved. De ez nem szükséges az induláskor, de minél előbb megvannak ezek annál jobb
  • Ezután kezdd el a marketinget és építsd ki a márkád. Facebook és Instagram kötelező. Én azt javaslom az Instagramra feküdj rá nagyon.
  • Nem kell pénzt költened. Építsd fel úgy a közösségi médián belüli kommunikációd, hogy az vásárlókat hozzon be. Mert ha van egy jó Instagram oldalad, ott az Etsy linked, akkor azonnal a boltodba tudod irányítani az érdeklődöket
  • Az érdeklődőből pedig vásárlót kell csinálni. Legyen letisztult és egyszerű a kommunikációd a termékről, legyen egyértelmű a leírás mindenről
  • Ami pedig innentől kell: kitartás és szorgalom

De akkor mennyit kereshetek ezzel?

 

Ez az amire nincs konkrét válasz, mert rengeteg mindentől függ.

Tegyük fel, karkötőket árulsz:

  • Hány karkötőt tudsz készíteni egy nap?
  • Mennyibe kerül neked egy karkötő?
  • Mennyiért tudod eladni?
  • Mennyibe kerül a szállítása? Itthon adtad el vagy külföldön?
  • Adózási forma kiválasztása
  • Marketing/hirdetési költségek

Nem véges a lista, de már most láthatod, hogy ahány termék, annyi féle nyereség lehetséges. Ezeknek már neked kell utána nézned.

Én a vállalkozási ötletekkel nem megmondom, hogy mit csinálj.  Én csak inspirációt adok. Ezért nem is fejtem ki teljesen, mert azt szeretném, hogy mutatok valami neked és ha tetszik, akkor olvass utána. Adok egy löketet, de ezt innentől neked kell tovább vinni.

Egy volt iskolástársam, Koreny Dóra, aki az Etsyt jól ismeri írt nektek pár szót az eddigi tapasztalatairól:

 

A vállalkozásom indulásakor az Etsy-n keresztül kezdtem el értékesíteni a festményeimet és az azokból készült nyomatokat. Az Etsy egyszerűen használható platform mind eladók, mind vevők számára. Emellett szolgáltat egy mobilalkalmazást kifejezetten eladóknak, amivel nagyon könnyen menedzselhetők a rendelések. Kezedben az irányítás a boltod igazgatását illetően. Beállíthatsz időszakos akciókat, hírdetéseket. Egyedüli nehézségként a megfelelő keresőszavak megtalálását emelném ki. Magyar Etsy eladóknak van egy zárt Facebook-csoportja, ahol egy támogató közösség gyűlt össze és nagyon sok hasznos infóhoz lehet hozzájutni.

Belinkelem IDE az Instagram oldalát, mert ő is jól építette fel, így ha a profiljában a linkre kattintotok, akkor láthatjátok az ő boltját is!

Kérdések, amiket Ti tettek fel:

 

Sokat megválaszoltam a cikk során, így csak azok lesznek itt amire még nem válaszoltam.

1. Kell adózni az Etsy-s bevételek után?

Igen, minden bevétel után adózni kell.

2. Kb mennyi időt vesz igényben és mennyit hoz?

Annyi időt amennyit rászánsz és ez a hozamban is megfog látszani. Nincs egyikre sem konkrét szám. Van aki 1 óra alatt fest egy szép képet, van aki meg napok alatt. Az egyiket megveszik 3 ezerért, a másik 20 ezerért.

3. Mennyire jön be ha egy magyar üzemelteti a boltot? Nem lesz sok a postaköltség?

Nincs hátránya ennek, hogy magyar vagy, ez az egyik legjobb benne. Postaköltséget pedig alakíthatod úgy, hogy a vásárló fizeti.

Remélem tetszett a cikk és tudtam valamennyit segíteni.

Ha nem akarsz lemaradni semmilyen tartalmamról, akkor kövess Instagramon:

Üzleti Farkas

Köszönöm a figyelmet, sok sikert hozzá!

 

Nyitókép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletifarkas.blog.hu/api/trackback/id/tr6115402498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása